Priručnik za opremanje smjerova u prirodi

22 March 2012

Odličan priručnik, koji je izdala Komisija za sportsko penjanje Planinarskog saveza Srbije, a čiji je autor Marko Ćirković. Sam priručnik možete da preuzmete na ovom LINKU.

Etika i običaji u sportskom penjanju

22 March 2012

 

 

Naslovna_etikaPrije par dana sam na sajtu naših prijatelja iz kluba No Comment primjetio članak sa penjačkog web portala 8a.nu i sjetio sam se da imam nepotpun prevod ovog članka (Marko Ćirković, PK Spirit, Beograd). Dopunio sam prevod za ovaj odlični tekst o etici u sportskom penjanju:

 


U sportskom penjanju, u odnosu na druge sportove, ima svega nekoliko pisanih pravila. Umesto toga, penjačka zajednica je oformila sopstvenu Etiku i običaje.

 


Ne kazemo, da postoji jasno definisana razlika između dobrog i lošeg ponašanja. S tim, da se naša priča svodi na očuvanje duha sporta, ne stalno pomjeranje granica etike, s’ ciljem njihovog svođenja na lični nivo! Evo za koje običaje u penjanju 8a smatra da se povremeno tumače na različite načine. U skladu sa njihovom interpretacijom davali smo Zelene, žute i Crvene kartone. Procjena je da je 1/3 ušpješnih ispenjavanja smjerova, ne bi prošla sud penjačke zajednice!

Mentalna čvrstina

22 March 2012

 

mentalna-cvrstinaPrenosimo jako interesantan tekst o mentalnoj čvrstini autora Marka Ćirkovića sa sajta penjačkog kluba Spirit.

Ne postoji bolji način da se smer završi, nego kroz borbu. U toj borbi, sa samim sobom, sa svojim krajnjim mogućnostima, se nalazi slast pobede. Samo uspeh na granici, kada je telo na ivici, ima smisla, jer to je jedini put napretka. U takvim situacijama razlika izmedju uspeha i neuspeha, nalazi se u glavi.

Contact

Come, train, explore yourself, find friends, camp, travel, feel the freedom, feel the nature, become a part of this adventure!

Call:
 +387 65 779 027
 +387 65 303 034
 +387 66 889 859

Email:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Visit:

Extreme Studentski penjački centar
Kampus Univerziteta u Banja Luci
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1 (zgrada kotlovnice)
78000 Banja Luka

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gym working time

Monday: 19h - 22h
Tuesday: 19h - 22h
Thursday: 19h - 22h
Sunday: 19h - 22h

Map