Mentalna čvrstina

16 januar 2011

 

mentalna-cvrstinaPrenosimo jako interesantan tekst o mentalnoj čvrstini autora Marka Ćirkovića sa sajta penjačkog kluba Spirit.

Ne postoji bolji način da se smer završi, nego kroz borbu. U toj borbi, sa samim sobom, sa svojim krajnjim mogućnostima, se nalazi slast pobede. Samo uspeh na granici, kada je telo na ivici, ima smisla, jer to je jedini put napretka. U takvim situacijama razlika izmedju uspeha i neuspeha, nalazi se u glavi.

 

Kad god sam ispenjavao neke, za mene, super teške smerove, toga dana sam znao, jednostavno znao, da ću uspeti. Bio sam apsolutno siguran u uspeh, a telo je samo pratilo naredbe mozga. Mozak je mesto gde uspeh započinje i završava svoj put. Rezultat se nalazi u direktnoj povezanosti sa željom za uspehom. Onoga momenta kada počnete sumnjati u uspeh, unapred ste poraženi!

 

 

Penjačima često savetujem da penju smerove čija težina je na granici njihovih sposobnosti. Da, ni po koju cenu, ne jure ocene. One same dođu. Kao posledica imate gomilu izgubljenog vremena, koje ste mogli iskoristiti na bolji način, samim tim imate sporiji napredak. Jedan smer izuzetne težine, ne znači ništa, osim što Vam hrani sujetu. Što nikome ne savetujem. Sujeta je uništila mnoge dobre penjače, neke od njih i sam poznajem. Kad sam penjao jedan smer u Bg-u "Posle 2000" (ocene UIAA 9+/Fr. 7c+), Izgubio sam čitav mesec najlepšeg perioda u godini, da li sam nešto naučio? Ne! Suvim ponavljanjem mi je u mišićnu memoriju ušao svaki pokret. Na taj način SVAKO može da ispenje bilo koji smer.

 

 

"Ponavljanje je majka nauke", ali je štos da što racionalnije potrošite vreme. Da umesto jednog smera za mesec dana ispenjete deset smerova, koji su na ivici ili malko preko, vašeg on site nivoa! Tako ćete brže napredovati i brže stići do Vaše ekstremne ocene. Za penjanje "Posle 2000", ali i za druge smerove slične težine sam uspostavio sledeći kriterijum, ukoliko 2-3 puta za redom na nekom smeru ne uradim ništa novo (nijedan novi pokret, da sam makar malo bio bliži nekom uspešnom pokretu...), to je znak da je smer pretežak za mene i da trebam nešto drugo da probam!

 

 

Ja bih možda razdvojio mentalnu čvrstinu neophodnu za uspeh na takmičenjima od one za ispenjanjavanje smerova/bouldera u prirodi! Suštinski one se ne razlikuju puno, po pravilu, penjači koji su mentalno stabilni u prirodi, takvi su i na takmičenjima i obrnuto. Iz iskustva znam da jačanjem jedne i druga stabilnost će Vam ojačati. Za sada bih se zadržao na mentalnoj stabilnosti vezanoj za takmičenja.

 

 

Opšte je poznata stvar da na takmičenjima, najpre dobro pogledate smer/smerove (bouldering). Definišite kombinaciju, vizuelizacija uspeha je najvažnija. Zamislite sebe kao penjete pokret za pokretom, zamislite sebe na vrhu! Međutim, nemojte ulaziti u paniku ukoliko Vam se ne otvori kombinacija na prvi pogled.

 

 

Penjanje naročito bouldering se svodi na egzekuciju problema. Kada držite dva "krš" hvata (naročito na takmičenjima), najgore što možete da uradite je da se predomišljate. Poslušajte instinkt i prvo što Vam padne napamet uradite. U nesvesni deo mozga kroz treninge, kroz ponavljanje se beleže pokreti koji Vam najviše odgovaraju, to su upravo oni pokreti koje ste najviše puta ponovili. Na kraju, to će biti pokreti koje ćete sigurno moći da uradite. Kada dođe do "frke" taj nesvesni deo mozga se aktivira, i savetuje Vas instinktima. Poslušajte ga svakako!

 

Moja taktika na takmičenjima, kada je u pitanju mentalna priprema, se svodi na ostvarivanje dobrog, pozitivnog raspoloženja. Trudim se da uđem u good mojo. Iz lošeg raspoloženja, nikad u životu, pa ni na penjanju, se nije razvio uspeh. Razni ljudi, na razne načine traže dobro raspoloženje. Ja praktikujem da, dok sam u izolaciji, stalno budem u razgovoru sa ljudima. Zabava, teranje šege najbolje opušta, skreće misli sa takmičenja, sa smerova, sa učinka, uz to i vreme (u izolaciji se čini da traje večno) brže prolazi. Nemojte se odvajati od gomile, slušati muziku, tražiti neka "transcedentna stanja" koja će Vam pomoći u penjanju. Time samo stvarate pritisak, koji će Vam ukrutiti i skratiti pokrete, samim tim i učinak.

 

 

Na takmičenjima najbolje prolaze penjači koji su apsolutno sigurni u uspeh. Penjači koji idu do kraja i preko te granice. Radite na razvijanju takvog stava o penjanju na treninzima pre takmičenja. Napravite kombinaciju i recite u sebi "sad ili nikad". Nema puštanja nema odustajanja, nema bola, samo sledeći hvat, sledeći pokret. Bez obzira da li je pokret koji nikad niste uradili, da li je skok koji nikad niste dohvatili. Nemojte pokušati, uradite! To je jedini put uspeha. U početku će Vam možda biti malko naporno, ali nemojte odustajati. Jednom kada razvijete takav stav, mogućnosti se u nedogled otvaraju. Naučite da gledate korak napred, a ne korak nazad (gde je sledeći pokret, a ne gde je dušek ili koliko užeta je izvučeno ...)! Uspeh je stanje mozga, dovedite ga u to stanje!

 

Autor teksta: Marko Ćirković

Kontakt

Dođi, treniraj, upoznaj sebe, upoznaj druge, kampuj, putuj, osjeti slobodu, osjeti prirodu, prepusti se avanturi!

Pozovi:
 +387 65 779 027
 +387 65 303 034
 +387 66 889 859

Email:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Posjetite nas:

Extreme Studentski penjački centar
Kampus Univerziteta u Banja Luci
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1 (zgrada kotlovnice)
78000 Banja Luka

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

strong

Radno vrijeme sale

Ponedjeljak: 19h - 22h
Utorak: 19h - 22h
Četvrtak: 19h - 22h
Nedjelja: 19h - 22h

Mapa