Uspon na Triglav 21. - 23.03.2009.

20 novembar 2009


Naslovna_TriglavNa nagovor mog drugara Srdjana odlučili smo se na jednu ozbiljniju alpinističku avanturu.

 


Zbog one narodne, pare nisu problem, para nema, u uži izbor su usli Grossglokner (Austrija) I Triglav (Slovenija). Uslijedila je komplikovana procedura nabavke viza za zemlje Šengena.

 


Ali, ipak, nekako smo i to obavili. Sad se samo čekalo lijepo vrijeme, uspon je planiran za dane vikenda. Kao za inat, prošao je jedan vikend, loše vrijeme, pa drugi, pa treći. Jos jedan i istekla bi nam viza. Srećom, najavili su tako, tako, lijepo vrijeme.

 

 


Odluka je pala, na ekspediciju kreće nas 5: Srdjan Vasić, Slobodan, Nikola Tot, Nikolina djevojka Tea i ja (Nebojša Šljukić).

 

 

Krenuli smo Slobinim automobilom do Samobora, tamo smo se našli sa Nikolom I Teom, koji su nas sjajno dočekali. Prespavali smo kod njih I ujutro krenuli za Sloveniju. Negdje usput dogovor je pao da ipak idemo na Triglav, jer je na Grossglokneru loše vrijeme. Oko 10 ujutro smo stigli u Sloveniju I posle malo lutanja pronašli selo Krma, odakle je planirano da krenemo pješice. Ostavili smo automobil bukvalno u snijegu, prepakovali stvari i krenuli.

 

 

Tek sam sad postao svjestan da je to to. Pjesačili smo prvo kroz široku dolinu okruženu smrčevom i borovom šumom, a posle uzbrdo, pa uzbrdo, pa još uzbrdo. Činilo se da mu nema kraja.

 

 

Visina snijega je oko 2 metra!!!, srecom bilo je hladno pa nismo puno upadali. Posle 3 sata pješačenja stigli smo do jedne lovačke kuće gdje smo napravili pauzu i ručali. Posle 20 tak minuta nastavili smo uspon. Postajalo je sve hladnije a i vjetar se počeo da duva. Nakon još 4 sata hodanja napokon smo ugledali planinarski dom Kredarica.

 

 

Dom je opremljen da primi 50 planinara, u prizemlju je nešto sto podsjeća na bife, a na spratu su spavaone. Ušli smo unutra i stali u nevjerici, dom je bio krcat ljudima, koji su pričali, jeli, pili pivo, ili se grijali, kakav kontrast, još maloprije smo bili tako reći u mećavi.

 

U domu smo čuli da je temperature vani -20! Trebalo nam je dobrih 20 minuta da se zagrijemo. Jeli smo, raspitali se za vrijeme sutra, popili po pivo, koje inače košta 3 eura, i na spavanje.

 

 

Buđenje je dogovoreno u pola sedam. Brzi doručak, pa spremanje stvari. Na vrh smo krenuli oko pola osam. Vrijeme vani je bilo idealno, sunčan dan, vjetra malo Ili ništa. Još u domu smo montirali dereze, jer je podloga zaleđena. Staza na vrh vodi prvo na mali Triglav, sa njega smo se spustili u jedno sedlo, pa grebenom prema vrhu. Staza je na opasnim djelovim osigurana metalnom sajlom, koja je djelomično zatrpana snijegom. Nakon sat, sat i po vremena izašli smo na vrh. Na sve strane strane je pucao pogled unaokolo. Sa jedne stane se vide Kamniške, pa dalje Julijske alpe, naziru se Austrija I Grossglokner.

 

 

Uslijedilo je slikanje na vrhu, neizbježno krštenje prusikom, a zatim povratak nazad.

 

 

U domu smo spakovali stvari i krenuli nizbrdo. Kakva razlika! Posle uspona hodanje nizbrdo je bila prava uživancija. Bilo je tu i klizanja na dupetu, padanja u snijeg, kotrljanja, prave zimske radosti. Posle dva i po sata sišli smo u dolinu. Iskreno sam pozavidjeo ljudim koju su se spuštali skijama za turno skijanje. Dolinom smo hodali još sat vremena i konačno došli do auta.

 

{phocagallery view=category|categoryid=21|limitstart=0|limitcount=0}

/div

Kontakt

Dođi, treniraj, upoznaj sebe, upoznaj druge, kampuj, putuj, osjeti slobodu, osjeti prirodu, prepusti se avanturi!

Pozovi:
 +387 65 779 027
 +387 65 303 034
 +387 66 889 859

Email:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Posjetite nas:

Extreme Studentski penjački centar
Kampus Univerziteta u Banja Luci
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1 (zgrada kotlovnice)
78000 Banja Luka

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

strong

Radno vrijeme sale

Ponedjeljak: 19h - 22h
Utorak: 19h - 22h
Četvrtak: 19h - 22h
Nedjelja: 19h - 22h

Mapa